Memoir Putera Lapis Mahang

Memoir Putera Lapis Mahang

Wednesday, June 13, 2012

TAJUK 219: SENARAI KEKANANAN PINGAT

PLEASE GO TO
www.puteralapismahang.blogspot.com


.

15 comments:

  1. The is truly fantastic! In your next posting would you indicate how to address these people, Yang Bahagia/berhormat/arif dan yang lain2. Not having one such formality is formidable.

    ReplyDelete
  2. pelik nye pingat2 dari Johor duk lagi bawah dari pingat negeri lain sedang kan pingat dari Johor merupakan pingat yang pertama diwujudkan di Tanah Melayu dan paling ketat nak dapat ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. farhan, saya pun mula-muula membaca maklumat ini pun mempersoalkan perkara yang sama. banyak bintang kebesaran yang lebih baru dizahirkan, dah la tu ia adalah bintang yang khusus untuk sultan/raja yang memerintah masa ini duduk di atas. tambahan lagi, selepas sultan berkenaan mangkat bintang itu dimansuhkan!... sepatutnya, semua bintang Seri Paduka Mahkota...sentiasa duduk disusunan yang teratas mengikut tarikh dizahirkan.

      Delete
    2. ohh ya, tambahan .. untuk Dato' Johor panggilan hormatnye Yang Berhormat bukan Yang Berbahagia

      http://www.bandarseriputra.info/2011/06/senarai-panggilan-hormat-pantang-larang.html

      Delete
    3. SALAM SDR FARHANFIRDAUS. MAKLUMAT AMAT DIHARGAI. TERIMA KASIH.

      Delete
  3. Salam, Tuan. Sedikit pembetulan untuk perhatian bersama:
    (1) SMN dan SSM (yang membawa gelaran Tun) bukanlah DK di peringkat ersekutuan. Terdapat 2 DK di peringkat Pasekutuan, iaitu DKM dan DMN.
    (2) Keutamaan SP adalah lebih tinggi berbanding DK Persekutuan (DKM dan DMN) dalam susunan keutamaan DKBP Persekutuan.
    (3) Di Selangor, gelaran Datin Seri Paduka diberi kepada penerima-penerima SPMS di kalangan wanita (Dato' Seri untuk lelaki). Untuk DPMS dan DSIS yang membawa gelaran Dato' untuk lelaki, gelaran untuk wanita ialah Datin Paduka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sdr Kian Tong.
      Saya dahului dengan ucapan terima kasih di atas keprihatinan sdr serta maklumat tambahan/pembetulan yang sdr diberikan.

      Untuk komen di perenggan (1) dan (2), saya sememangnya sengaja tidak menyenaraikan Darjah-darjah Kebesaran DKM, DMN, DK1 DK2 dan lain-lain darjah kebesaran yang dikhususkan untuk Kerabat DiRaja seperti DKP (Pahang), DUK (Kedah), DKYR (NS) dan sebagainya.

      Untuk komen di perenggan (3), telah ada saya catatkan dalam salah satu perenggan di blog saya mengenai penggunaan gelaran Datin Paduka Seri untuk negeri Selangor. Saya harap semak semula sama ada menggunakan gelaran Datin Paduka Seri atau Datin Seri Paduka.
      Terima kasih.

      Delete
  4. Salam tuan,

    Mohon pembetulan ejaan pingat no. 244.

    Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikum salam. Dengan rendah hati saya berterima kasih di atas keprihatinan sdr dan juga teguran.

      Delete
  5. Kalau anugerah Kesatria Mangku Negara K.M.N ada Datuk tak?

    ReplyDelete
  6. Di atas sana semuanya telah dinyatakan mana pingat/bintang yang membawa gelaran mana yang tidak. Mohon baca semula.

    ReplyDelete
  7. satu usaha yang patut dipuji.. jika tuan bleh berikan rujukan sekali mungkin lebih baik.. terima kasih atas usaha ini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Sdr Ajib. Rujukan ada tetapi dari fail di pejabat. Oleh itu tidak dicatatkan di sini atas sebab-sebab yang tertentu. Bagaimanapun ia boleh diperolehi juga melalui website www.istiadat.gov.my

      Delete
  8. Tq p.cik ats info ni,sgt perlu.sy dah lama dok cr ttg ni.bila tgk profile empunya blog,rupanya kepunyaan ayahanda kpd a.hafesz firdaus n k.feriz fazeera rupanya..trima ksh skali lg p.cik..

    ReplyDelete