Wednesday, December 19, 2012

STOP VIOLENCE AGAINST WOMEN
....berhasrat untuk memanjangkan ilmu yang diperolehi dari majlis Hari Antarabangsa Menangani Keganasan Terhadap Wanita di Dewan Seri Sarjana Universiti Tenaga Nasional pada 19 Dis 2012.
.
Pada hari Rabu, 19 Dis 2012, aku berpeluang menghadiri sambutan 'Hari Antarabangsa Menangani Keganasan Terhadap Wanita' yang berlangsung di Dewan Seri Sarjana, UNITEN.

Kehadiranku dalam majlis ini adalah secara kebetulan sahaja.  Hari pertama aku masuk pejabat sepulangnya dari Paris pada 18 Dismber 2012, Pembantu Khas (PA) aku, Asmady memberitahu terdapat jemputan dari Bahagian Sekretariat MTU untuk menghadiri majlis di atas,  Oleh kerana jemputan seperti itu biasanya melibatkan semua pegawai berpangkat Kolonel ke atas dan aku dapati Panglima dan KSS mengesahkan tidak hadir, maka aku menyatakan persetujuan untuk hadir.

Setibanya di lokasi pada jam 0815, aku dapati hampir 100% yang datang ialah kaum Hawa.  Hanya seorang sahaja pegawai lelaki TUDM yang ada di situ iaitu Lt Kol Hj Khalil dari UDM Jugra. Bagaimanapun aku menunggu juga, mana tau nanti banyak lagi pegawai ATM yang hadir.  Hingga majlis bermula pada jam 0900, memang sah tiada lagi pegawai lelaki yang hadir. Hanya aku dan Hj Khalil sahaja. Maka kami meneruskan hasrat mengikuti majlis sehingga akhir.

Majlis dimulakan dengan 'Ceramah Motivasi' berkaitan dengan 'Keganasan Terhadap Wanita' oleh Dr Tengku Naufal bin Tengku Mansor. Sila rujuk biodata beliau di bahagian bawah page ini.  Aku perolehi dari internet.  Menarik juga ceramah beliau.  Memberikan penjelasan tentang apa itu keganasan terhadap kaum wanita dari segi perundangan dan sosiologi.

Pelancaran Hari Antarabangsa ii dirasmikan oleh isteri YABPM, Y.A.Bhg Datin Sri Rosmah Mansor. Aku pun nak gelak bila dengar pengacara (sebenarnya bukan pengacara tetapi macam DJ) dan juga penceramah dan pemberi ucapan yang sekejap menyebut Datin Paduka Seri, ada yang sebut Datin Seri Paduka, Datin Seri ...mana satu yang betul pun aku tak tau.  Inilah sebenarnya dilemma di negara kita yang terlalu banyak gelaran. Aku ada sebut dalam tulisan di bawah satu tajuk yang lain.

Bagi wanita pulak, ada negeri yang memberi gelaran yang sama dengan gelaran lelaki seperti Dato' Seri (atau Sri), Dato' atau Datuk.  Ada negeri (Johor dan Selangor) menggunakan gelaran Datin Paduka kepada penerima gelaran Dato' untuk kaum wanita.  Tak tau pulak macam mana kaum wanita yang menerima gelaran Datuk Patinggi, Dato Amar, Datuk Paduka, Datuk Seri Panglima, Datuk Wira dan sebagainya.

Lupakan pada pangkat.  Pemerhatianku, Cara penganjur menerima kedatangan Datin Sri Rosmah agak tidak sesuai.  Beliau datang sebagai tetamu kehormat, selaku isteri seorang PM yang datang untuk merasmikan satu majlis rasmi.  Seharusnya diumumkan secara tertib sebagaimana biasanya pengacara (MC) mengumumkan kesampaian tetamu khas...

Tetapi apa yang berlaku, DJ tadi mengumumkan kesampaian Datin Sri Rosmah seperti menyambut kedatangan seorang artis atau ahli politik yang datang untuk memberi ceramah umum. DJ mengumumkan kedatangan secara menjerit/menempik untuk mendapatkan sorakan hadirin. Ini pun satu masalah zaman ini.  Kalau nak membodek tu biarlah kena tempat.


Photo: Sambutan Hari Antarabangsa Menangani Keganasan Terhadap Wanita 2012 #NO2VAW mengalu-alukan kehadiran tetamu kehormat YABhg Datin Paduka Seri Rosmah Mansor.


Sebagai input awal, di sini aku salinkan satu artikel dari website YADIM, semoga ia dapat memebri gambaran awal tentang apa yang dimaksudkan dengan Keganasan Terhadap Wanita.

Keganasan dan Penderaan Terhadap Wanita
Susunan NURBALQIS HAYATI AHMAD NAJIH

Wanita sering ditindas serta selalu menjadi mangsa keganasan. Mungkin kerana sifat mereka yang lemah lembut maka golongan ini sering dijadikan alat untuk melepaskan geram atau hawa nafsu. Keadaan ini menyebabkan ramai wanita menderita. Disebabkan sikap segelintir daripada golongan yang suka mengambil kesempatan di atas kelemahan wanita ini membantutkan usaha untuk mencapai tahap kesejahteraan dan pembangunan masyarakat yang lebih baik.

Berdasarkan satu kajian yang dilakukan oleh Women´s Aid Organisation dan Survey Research Malaysia (WAO/SRM) pada tahun 1992, mendapati bahawa sebanyak 39 peratus daripada wanita di negara kita telah menjadi mangsa keganasan. Angka ini meningkat pada tahun 1995 kerana berdasarkan laporan polis sebanyak 1409 kes keganasan terhadap wanita telah dilaporkan. Angka ini terus meningkat kepada 5477 dengan kenaikkan sebanyak 388 peratus, pada tahun 1997 walaupun Akta Keganasan Rumahtangga telah dikuatkuasakan sepenuhnya.

Apakah keganasan terhadap wanita? Berdasarkan Deklarasi Mengenai Penghapusan Keganasan terhadap Wanita oleh PBB pada 1993, keganasan terhadap wanita ditakrifkan sebagai sebarang bentuk keganasan berasaskan gender yang mendatangkan kesan atau boleh memberi kesan kerosakan atau penderitaan secara fizikal, seksual atau mental.

Women´s Aid Organisation (WAO) memberikan tafsiran keganasan terhadap wanita dapat didefinisikan sebagai perbuatan yang menganiayai wanita dan kanak-kanak dalam pelbagai cara, semata-mata kerana wanita tersebut dianggap sebagai tidak mempunyai taraf yang sama dengan lelaki. Keganasan terhadap wanita ini meliputi semua bangsa, agama, pendapatan, kelas dan budaya.

Ia termasuk ancaman seperti tindakan, paksaan atau perlucutan kebebasan dengan sewenang-wenangnya, sama ada berlaku dalam kalangan khalayak atau dalam kehidupan persendirian seseorang. Keganasan yang dimaksudkan itu juga merangkumi seksual dan psikologi, termasuk memukul atau melakukan kekerasan dan penderaan seks yang dilakukan terhadap kanak-kanak. Bukan setakat itu saja, ia juga membabitkan keganasan bukan dilakukan oleh pasangan suami isteri, eksploitasi, ancaman di tempat kerja dan di institusi pendidikan.  Kategori utama keganasan dan penderaan terhadap wanita meliputi:

 • Bentuk Penderaan Terhadap Wanita.
  • Penderaan Psikologi dan Emosi - Ugutan, penghinaan, menjatuhkan maruah wanita yang meninggalkan kesan buruk sama seperti kecederaan fizikal kerana membahayakan nilai harga diri dan perasaan wanita dan keupayaan beliau untuk mengawal kehidupan sendiri.
  • Penderaan Fizikal - Memukul, menumbuk, menampar, menggigit, menendang, melukakan, mematahkan tulang, membaling barang dan menggunakan senjata adalah antara contoh jelas penderaan seumpama ini. Menghalang untuk mendapat keperluan asas seperti makan, minum, tidur dan juga tempat perlindungan adalah termasuk dalam bentuk penderaan fizikal.
  • Penderaan Seksual – Memaksa melakukan atau melihat sesuatu berbentuk seksual tanpa kemahuan wanita tersebut atau menyakiti wanita ketika melakukan hubungan juga dikategorikan sebagai penderaan seksual.
  • Penderaan Sosial – Penderaan bentuk ini sering berlaku di dalam rumah di mana wanita sering didorong untuk bergantung kepada pasangan masing-masing dan diasingkan daripada mendapat sokongan luar.
  • Penderaan Kewangan – Seseorang wanita yang dihalang daripada mencari pekerjaan dan tidak dibenarkan membuka akuan bank atau menyimpan wang pendapatannya sendiri. Malah tidak dibenarkan mengawal wang mereka dan wang yang diperolehi akan dikawal oleh orang lain serta terpaksa bergantung kepada orang lain untuk mendapatkan keperluan asas.
 • Bentuk Keganasan Terhadap Wanita.
  • Gangguan Seksual.Terbahagi kepada:
   •  gangguan bentuk lisan – teguran, komen, berjenaka, mengusik, membuat bunyi, dan perkataan yang kurang menyenangkan; 
   • bentuk isyarat – menjelir lidah, menjilat bibir, memegang serta memakan makanan secara provokatif, isyarat tangan atau bahasa yang berbentuk lucah; 
   • bentuk visual – menunjukkan material pronografi, melukis lakaran atau tulisan berdasarkan seksual, mempamerkan sesuatu berbentuk seksual; 
   • bentuk ganguan psikologikal – undangan sosial yang tidak disenangi, diingini, kekerapan mengajak untuk mengadakan temujanji dan intimasi fizikal; dan
   •  bentuk fizikal – sentuhan, tepukan, cubitan, urutan, geselan tubuh badan yang tidak bersesuaian, pelukan, ciuman, meraba dan gangguan seksual.
  • Perkosaan dan Keganasan Seksual. Dari segi perundangan, definisi ´perkosaan´ atau ´rogol´ hanya terhad kepada perbuatan memasukkan kemaluan lelaki ke dalam kemaluan wanita secara paksa, tanpa kemahuan wanita tersebut. Jika seseorang wanita itu berumur di bawah 16 tahun, aktiviti seksual dengan atau tanpa kebenaran wanita tersebut adalah diklasifikasikan sebagai perkosaan menurut undang-undang. Keganasan seksual ini juga termasuk pelakuan secara paksa, memasukkan objek ke dalam kemaluan, mulut atau dubur wanita.
  • Keganasan Rumah Tangga. Keganasan seperti ini pada asasnya merupakan suatu bentuk penyalahgunaan kuasa yang sering berlaku apabila seorang pasangan (lazimnya lelaki) cuba untuk mengawal atau mendominasi pasangannya. Antara contohnya ialah penderaan fizikal, memaksa wanita memutuskan hubungan dengan keluarga dan saudara mara serta kawan-kawan, memaksa wanita memberitahu setiap gerak gerinya dan sebagainya.

Kesimpulannya, pihak kerajaan memandang serius isu ini dengan mengambil pelbagai langkah sebagai usaha mencegah dan mengatasi masalah ini termasuklah penguatkuasaan undang-undang, pelaksanaan program-program kesedaran serta pengukuhan institusi kekeluargaan itu sendiri.

Ia bertujuan meningkatkan kesedaran kaum wanita terhadap hak dan kepentingan diri sendiri, seterusnya menguasai pengetahuan yang membolehkan wanita mengatasi rintangan, melindungi diri serta mengembangkan skop kehidupan mereka. Hal ini secara tidak langsung dapat menggerakkan semua ahli masyarakat terutama wanita agar turut menyumbang tenaga serta idea kepada usaha untuk membanterasnya.

Bahagian Bimbingan dan Kaunseling diwujudkan bertujuan untuk membantu wanita yang menghadapi pelbagai masalah termasuk menentang sebarang bentuk keganasan.Segala aduan mangsa keganasan akan disalurkan kepada jabatan yang berkaitan seperti Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), Biro Bantuan Guaman dan Polis Diraja Malaysia untuk siasatan dan tindakan selanjutnya.

Apakah yang boleh anda lakukan?

 • Mempuyai ilmu dan pengetahuan yang luas mengenai keganasan terhadap wanita melalui bacaan atau menyertai kumpulan tertentu yang memperjuangkan nasib wanita.
 • Menyokong kempen kerajaan untuk menggubal undang-undang yang efektif bagi mengatasi keganasan terhadap wanita
 • Memberi khidmat dan bantuan sebagai sukarelawan dengan menyumbang tenaga dan masa anda di pusat krisis.
 • Lelaki perlu mengawasi tingkah laku serta memupuk rasa hormat terhadap wanita. Mulakan dengan wanita di sekeliling kamu - ibu anda, adik, kakak, kawan atau rakan sekerja. Jangan membuat jenaka yang menjatuhkan maruah wanita terutamanya terhadap mangsa rogol.
 • Menanam nilai kemanusiaan tanpa keganasan dalam kehidupan seperti sikap pemurah, penyabar, toleransi dan prihatin dan ia tidak bergantung pada "gender".
 • Lelaki dan wanita harus belajar menghormati antara satu sama lain dan tidak memainkan peranan dominan dan taat yang membuta tuli.MORE WRITE UP.....YM Tengku Dr. Naufal Tengku Mansor
Associate Consultant / Trainer

 • Doctor of Business Administration (Change Management)
 • Master of Science (Corporate Communication)
 • LL. M. (Corporate & Commercial Law)
 • LL. B. (Hons.)
 • Member, Malaysian Institute of HRM
 • Associate Member, Malaysian Institute of Management
YM Tengku Dr. Naufal Tengku Mansor is an authorised and official certified facilitator of HumaNext, New Jersey USA in Applying Emotional Intelligence (EQ) at Work; Critical Conversations; and Creativity & Innovation at Work. Tengku Naufal has expertise and experience in the human resource management and productivity motivation.
Passionate about Leadership, Cultural Diversity, Communication and Change Management, his doctoral thesis was on Uncertainty Management During Organisational Change.
Tengku Naufal is specially trained in the field of Human Resource and Practical Counseling at the University of Westminster, London and City & Guilds, London where he was awarded a Special Certificate in Helping Relationships. He was also a Peer Counselor at the International Islamic University, Malaysia.
Tengku Naufal is an Advocate & Solicitor of the High Court of Malaya, and a Syar'ie Counsel of the Syariah High Court of the Federal Territories. Ever ready to share his wealth of knowledge and experience, he is a part-time lecturer in Business Law & Ethics for MBA students at the Graduate School of Management, UPM. He was also a part time lecturer in Family Law and Employment Law at the Department of Social Administration and Justice, University of Malaya, Kuala Lumpur from 1997 till 2000.
Tengku Naufal is, currently, a frequent guest speaker for the legal literacy training, gender awareness and empowerment programmes for women organised by the Ministry of Women, Family and Community Development of Malaysia, a capacity that allowed him to appear as a guest on TV3's 'Wanita Hari Ini' and RTM's 'Respons' programmes specially targeted at a female audience.

No comments:

Post a Comment

IKTIROF

←  PLURALISME GUS DUR, GAGASAN PARA SUFI Biografi KH Hasyim Asy’ari Pendiri NU Tebuireng Jombang  → Syair Doa Abu Nawas – Al I’tira...