Memoir Putera Lapis Mahang

Memoir Putera Lapis Mahang

Saturday, October 2, 2010

TAJUK 19: DESA TUNKU OSMAN JEWA

KOMPLEKS PERUMAHAN TUNKU
OSMAN JEWA

.Rumah Baru
TAPI
After staying at Desa Wangsa Keramat for about 2 years and 10 months, I was instructed to move to the new Married Quarters inside the MINDEF Camp (due to my promotion). A bigger house, Semi-D with 6 bedrooms (incl maid room), 6 bathrooms, one study room, one utility room, one dry food store room and one general store room.

I moved in January 2010. This is my 9th house throughout my life in the Armed Forces. Two in RMAF Kuantan, 4 in Shah Alam and 3 in KL.

The quarters complex known as 'Desa Tunku Osman Jewa' (later changed to Kompleks Perumahan Tunku Osman Jewa (KPTOJ) is divided according to 'Service' parcel namely Army, Navy, Airforce and AF HQ. The Airforce parcel is very small, only 10 houses allocated to RMAF and one more in the row is  allocated to civilian official (PTD).

My neighbour (other part of semi) is Kol Abd Malek bin Zakaria TUDM. Other neighbours are Tuan Hj Sharifuddin Mohd Saleh (BADSA), Kol Lau Ing Hiung TUDM, Kol Tuan Mustapha (he moved out end of January 2011 for France (Utility Heli Project Team) and his house was taken over by Kol Abdul Bin Waley Mohamed TUDM, Brig Jen Dato Hj Mazlan Abas TUDM, Kol Kamarudin Mohamad TUDM, Mej Jen Dato Sabri bin Adam TUDM, Mej Jen Dato' Mohd Sulong TUDM, Brig Jen Hj Jaafar Kasim TUDM and Kol Suri Daud TUDM.  


My closest neighbour, Kol Abdul Malek and Puan Khadijah Mohideen (Kak Jah) vacated his house in Oktober 2011 due to his retirement.  My new neighbour is Kol Hj Yazid bin Arshad TUDM (working in MOU) and his family from Butterworth Air Base.  They moved in in December 2011.  Yazid was also not long being my neighbour. He vacated his house in December 2012. He went to Indonesia for his higher defence college. However, Kol Abdul Waley stayed there for only a short period, less than 6 months, he moved out sometimes in Dis 2011, and in Feb 2012 Kol Ismail Manuri TUDM moved in that house.  Dato' Mohd Sulong retired in Sep 2011 and vacated his house in January 2012.
.
Some outside views- neighbours' house and external panaroma.

 


Early days of Moving In
KEADAAN RUMAH SEMASA BARU MASUK


 


 
 HOUSE LANDSCAPING.... try and try 
.
JULY 2010

 
 
 
 
 
 
 
 


MARCH 2011


MARCH 2011

  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gardening- Make it as a Hobby


Herbs garden- ubi, keladi, hempedu ular, serai, cekur, peria,  ulam raja, lengkuas, cili padi, cili besar, ubi kayu, pisang dan terung. Namun, masalah di sini ialah terlalu banyak serangga perosak. Oleh kerana tiada mendapat nasihat dari Jabatan Pertanian, kebanyakan tanaman (sayuran) tanamanku menjadi rosak dan tidak menjadi.  Aku pun pelik, pokok ubi yang aku ketahui (sejak aku kecil) memang sejenis tanaman yang paling mudah ditanam dan tiada sebarang penyakit- tapi di sini habis diserang serangga yang agak pelik (berwarna putih seperti debu berterbangan), menjadikan semua pucuk ubi menjadi rosak, 'distorted' dan tidak boleh meninggi.  Pokok ubi merah (Jawa panggil ubi kapuk) paling sinsitif dengan serangga ini).

Ubi putih agak tegar, tahan penyakit, jadi merasa juga aku makan ulam pucuk ubi dicecah dengan sambal kicap. Javanese cuisine.

Pokok jambu, pokok limau dan pokok mangga selalu diserang ulat daun yang menghabiskan pucuk muda.  Setakat ini yang masih teguh bertahan ialah pokok pisang.


Antara pokok buah-buahan yang masih bertahan membesar ialah Jambu air, Mangga Chernok, Mangga Epal dan Kedondong.  Pokok durian belanda (sour fruit) dan limau purut mengalami kesukaran untuk membesar.

Pisang dari Indonesia (lihat perubahan dalam gambar di bawah). Benih pisang ini aku perolehi dari Taman Mini Indonesia, Anchol, Jakarta semasa program pertukaran lawatan pegawai TUDM/TNI-AU tahun 2006.  Pada masa itu aku tinggal di apartment OMQ Desa Wangsa Keramat (Tingkat 3)- tiada kawasan tanah untuk bercucuk tanam.  Aku serahkan benih kepada Lt Kol Abd Manaf (masa itu CO PU KL).  Pokok pisang ini membiak di rumah beliau. Tapi aku lihat agak terbiar menjadikan kawasan rumah kelihatan semak sedikit.

Apabila beliau berpindah tugas sebagai Penasihat Pertahanan di Moscow, rumah itu diambil alih oleh Lt Kol Shaharudin (CO No 10 Skn).  Peluang aku untuk menanam sendiri pokok pisang ini ialah apabila aku berpindah ke rumah baru di KPTOJ pada January 2010. Kurang ingat, bila aku ambil benih, tapi di pertengahan 2010.  Ia mengambil masa lebih setahun untuk membesar dan berbuah. Lihatlah gambar yang aku ambil pada bulan Sep 2011- beberapa minggu setelah pokok ini mengeluarkan jantungnya.

September 2011

 
 
 
 
 
 

RUMAH BARU TAPI.......

Agak malang sekali, rumah yang begini cantik mempunyai kualiti pembinaan yang amat rendah.  Dalam tempoh setahun diduduki, terlalu banyak kerosakan yang dberlaku, antaranya:
  • Kebocoran yang teruk di ceiling betul-betul di ruang pintu masuk utama (telah diperbaiki tapi beberapa minggu kemudian air menitik lagi).
  • Kebocoran dari bilik air bilik tidur utama jelas kelihatan di dinding tangga naik ke tingkat atas (telah dibaiki).
  • Kebocoran teruk di bilik tidur tetamu tingkat bawah. Apabila hujan air melimpah-limpah masuk hingga ke dalam 'built-in cupboard' (telah dibaiki).
  • 'Sink' di kedua-dua dapur (kering dan basah) sumbat - bahan air kotoran tidak dapat disalurkan ke main pipeline - air tersebut keluar membuak-buak di 'manhole' . masih bermasalah dan lebih menyakitkan hati ialah ia menimbulkan bau yang busuk.  Oleh kerana tiada tindakan dibuat, aku panggil kontraktor China buat sendiri- divert pipe line ke  'manhole' yang lain.
  • Air keluar dari 'manhole'. sudah lebih setahun dilapurkan kerosakan tetapi tiada tindakan positif - adalah dua kali kontraktor datang tengok - jolok-jolok - lepas itu hilang dan dilupakan - masih bermasalah. 
Malang sekali lagi, pihak Kem mengambil masa yang begitu lama untuk membaiki kesemua kerosakan di atas masalah kontraktor. Hingga kini (1 Sep 2011) setelah 2 tahun- saluran paip dari sinki dapur masih tersumbat- tiap-tiap kali guna mesti kena pam (tangan) untuk melepaskan airnya- manakala lurang pembetungan (sewerage manhole) masih lagi tersekat dan mengeluarkan limpahan yang berbau yang amat tidak menyenangkan- especially waktu hujan.

Hanya pada penghujung bulan Januari 2012, datang kontraktor (arahan Bahagian Perkhidmatan Kejuruteraan Pertahanan (dulu JPP).membuat tindakan drastik pembaikan seperti yang dilaporkan.  Semua yang berkaitan dengan bangunan telah diperbaiki- kesannya masih belum pasti lagi.

Kontraktor tersebut juga membantu untuk meleraikan saluran sewerage yang tersumbat.  Tapi tak sampai sebulan, sinki dan 'manhloe' tersumbat lagi.  Air keluar melimpah dari manhole utama.  Keadaan menjadi semakin teruk.  Bila hujan, air kandungan tangki pembentungan akan masuk balik memenuhi lantai bilik air, bertakung selama berhari-hari dan mengeluarkan bau yang amat menjijikkan. sehingga pada bulan April 2012 aku melaporkan perkara tersebut ke Pejabat Sekretariat C memohon pertolongan Mej Abd Razak.  Usaha terakhir sebelum mengambil keputusan untuk keluar dari kuarters ini.

Alhamdulillah, dalam masa seminggu, pihak kontraktor terbaru (En Zainuddin) serta IWK datang menyedut dan membersihkan saluran pembentungan.

FIRST HAPPENING

20 Feb 2010 - Majlis pertunangan Nur Fairiz Fazeerra dengan Mohd Farihan bin bin Ridzuan (dari Seremban).

SECOND HAPPENING

10 April 2010 - Majlis pertunangan Aisyahnur Abid dengan Kapten Mohd Noor Hafiz bin Kasim (dari Kluang, Johor).

THIRD HAPPENING

24 September 2010 - Majlis Akad Nikah Nur Fairiz Fazeera (dilaksanakan di Surau Luqman al Hakim)

 
   NOSTALGIA   

OMQ di Jalan Serikandi merupakan OMQ ke tiga sepanjang aku berkhidmat di MINDEF.  OMQ pertama ialah di No 121, Blok JKR 4501, Lorong Gook  yang jaraknya lebih kurang 500 meter dari rumah aku sekarang.

Aku berpindah ke rumah ini pada bulan Januari 1993 semasa aku berpangkat Kapt TUDM dan bertugas di DTU-Latih (1992-1993). Aku duduk di OMQ ini selama 14 tahun, cukup lama. Sepanjang tempoh berpangkat Mej (Jun 1993- Feb 2004) aku duduk di rumah ini dan keluar pada tahun 2007 dalam pangkat Lt Kol.   Dua orang anak aku dilahirkan ketika aku tinggal di sini. Muhammad Heikal dilahirkan pada tahun 1995 di rumah ini, manakala Nurul Azyan di HKL kerana tidak dibenarkan oleh pihak hospital untuk bersalin di rumah.


Semasa aku berpindah keluar (Dis 2007) dan sepanjang aku duduk di rumah ini, jiran-jiranku ialah:


Tingkat 1


Rumah No 116 - (1) Mej Noor Mohammad Ismail RAMD & Kak  Jah , (2) Mej Veerasingam, (3) Mej Mohd Annuar Mohd Noor TUDM.


Rumah No 117 - (1) Mej ...... aku lupa namanya, (2) Mej Azzudin bin Othman Fuad RAMD (bersara Lt Kol- my DS in MTAT)- isteri beliau Puan Roshitah bt Mustapha meninggal dunia pada Jan 2012, (3) Mej Ismail bin Misran RAMD (allahyarham- meninggal di Mekah tahun 2006) dan Kak Jumaaah, (4) Mej Norhidayah Abdullah.


Tingkat 2


Rumah No 118 - (1) Lt Kdr Abu Bakar, (2) LtKdr Ang Chin Lap


Rumah No 119 - (1) Mej Ali bin Abdullah TUDM (bersara untuk menjadi juruterbang peribadi Sultan Johor).  Selepas Mej Ali mengosongkan rumah ini kemudian ia diduduki oleh penuntut MTAT dari Pakistan (setiap tahun bertukar penghuni), iaitu Wg Cdr Faroukh Nazeer(1995), WgCdr Nadeem Anjum (1996), WgCdr Shahid Mahmood (1997), WgCdr Perci Virjee (1998), WgCdr Wasem Ahmed (1999- my coursemate MTAT), WgCdr Muhammd Hanif Khan (2000), WgCdr Asim Anwar (2001), WgCdr Mirza Foad (2002), Sqn Ldr Hameed Faraz (2003), WgCdr Imtiaz Ali Malik (2004), WgCdr Mohamad Khalid Dabir (2005), WgCdr Amir Naeem (2006) dan WgCdr Muhamad Athar Shams (2007).

(nama-nama dirujuk melalui website mafsc.edu.my)

Tingkat 3


Rumah No 120 - (1) Mej Roshimin Abd Rashid KPD, (2) Mej Mohd Shah bin Harun RAMD- beliau adalah jurulatihku semasa menjalani latihan pegawai kedet di SPK Port Dickson tahun 1980, (3) Mej Ismail Katis RSD dan (4) Kapt Ustaz Hj Shukri bin Yahya KAGAT. Pada tahun bulan Dis 2006 aku diarahkan berpindah ke OMQ (untuk Lt Kol) yang baru disiapkan di Desa Wangsa Keramat (DWK). Lokasinya di luar Kem MINDEF, berhampiran dengan Masjid Khalid Al Walid, Kem Transit dan Jalan Bukit Keramat.

Di DWK aku duduk di rumah No G-3-1 (No 1, Tingkat 3, Blok G).  Aku duduk di rumah ini tidak lama, iaitu sehingga Disember 2009 kerana dinaikkan ke pangkat Kol dan tidak layak menduduki rumah di DWK

Antara jiran-jiranku semasa di DWK ialah Lt Kol Som Pong (coursemate masa di MTAT 1999), Lt Kol Razali (RSD) dan Lt Kol Rosnan (PUTD).  Lain-lain jiran ialah di Tkt 1: Lt Kol Ajman KAD  (skot TJP37), Lt Kol Ustaz Baharizan (KAGAT), Lt Kol Wan Ibrahim TUDM dan Lt Kol Halim (RAMD).   Di DWK ini aku jumpa ramai skot aku (TJP37) seperti Lt Kol Hj Azemi TUDM, Lt Kol Khairul Anuar (RGK), Lt Kol Nadzri Isa (RAMD) dan Lt Kol Badrul Hisham (RAJD).
.
 PEMBANGUNAN BERSAMA PEMBAZIRAN 
Sekolah Rendah KEM KEMENTAH (sekolah baru- dibuka pada Jan 2011)


Dewan Serbaguna KPTOJ - siap tahun 2008, belum diguna, tapi dah hancus.....pembaziran wang rakyat.  Salah siapa?  Kontraktor atau yang menguruskan kontrak?

No comments:

Post a Comment