Memoir Putera Lapis Mahang

Memoir Putera Lapis Mahang

Monday, October 24, 2011

TAJUK 40: MENERIMA GELARAN DATUK




"GELARAN DATUK"

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani, adalah diisytiharkan, pada hari ini 24 Zulqaedah 1432 bersamaan dengan  24 Oktober 2011, aku mengisytiharkan diriku dengan gelaran "DATUK".


Pada jam 11.29 pagi tadi puteriku Nur Fairiz Fazeera telah selamat melahirkan cucuku yang pertama. Dia melahirkan seorang putera dan dinamakan "Muhammad Aqeef Waqas".  


Syukur kepada Allah subhanahu wa taala.


Nurfairiz Fazeera dilahirkan pada 23 Oktober 1985 di Hospital Tengku Ampuan Afzan, Kuantan  dan dinikahkan dengan Mohd Farihan pada 25 Sep 2010 (lihat Tajuk 24 dan 67).  Masa itu aku bertugas di TUDM Kuantan. Aku target dia dilahirkan pada 24 Oktober 1985 sempena Hari Ulang Tahun Keputeraan Sultan Pahang ke 55.  TAPI dia nak keluar cepat sangat, sampai-sampai hospital terus dilahirkan.  Kalau lahir pada 24hb, pagi tu Tengku Ampuan datang bagi hadiah.  Hahaha.


Berbeza dengan kelahiran cucuku ini.  Fazeera dimasukkan ke hospital pada 23hb jam 12.30 tengah malam.  Aku pun tak sedar menantu aku telefon malam tu kerana aku set hp aku 'silent mode'.  Dah bangun pagi baru sedar.  Dia set baby akan dilahirkan pada hari itu sebelum 2 malam supaya dapat sama tarikh lahir dengan ibunya.  Namun masuk hari kedua (24hb) baby masih belum dilahirkan dan doktor memaklumkan mungkin tidak boleh dilahirkan cara biasa, perlu melalui caecarean. Kami sekeluarga dah mula risau. Bagaimanapun pagi itu, dapat petanda ia boleh melahirkan cara biasa. 


Kalau dulu, ibunya mencari tarikh 24hb Oktober, tapi tak berjaya dan dapat 23hb, kini anaknya pulak yang tidak mahu lahir 23hb tapi dapat 24hb Okt.  Maka, pada tarikh itu,  ketika ramai yang berada di Istana Pekan Pahang untuk menerima Darjah Kebesaran dan gelaran 'Datuk' dari KDYMM Sultan Pahang, aku juga dikurniai gelaran 'datuk' oleh Allah subhanahu wataala.





23 OKT 2011







24 OKT 2011






November 2011

 
 
Dis 2011

 
Jan 2012

Mac 2012

 
 
  
 
Mac/April 2012



dengan gaya seorang Siekh Haji (2012)- jubah hadiah dari auntienya


 
Ogos 2012

 
 
 
November 2012

 
 
Dis 2012

  
  
 
Oktober 13

 
 
Nov 13

  
 
 
Disember 13

 
7 Jan 14

 
15 Jan 14

 
 
5 Feb 2014
bersama adiknya Muhamamd Aariq Waqqas

 
20 Mac 2013
bersama sepupu yang juga saudara sesusuan, Auny Humaira


Semoga Allah mengurniakan Muhammad Aqeef Waqas bin Mohd Farihan  dengan kelapangan hati menerima nur Qur'an, menjadi anak yang beriman dan bertaqwa, taat kepada kedua ibu bapanya. Amin.



TAJUK-TAJUK BERKAITAN

Saudara-saudari yang dikasihi,


TAJUK 204 ini adalah berkaitan langsung dengan hal ehwal kehidupan dan perjalanan diri dan keluarga aku. Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan lebih banyak maklumat tentang didiku dan keluargaku, anda boleh terus melayari blog ini dan membuka tajuk-tajuk berikut:
  • TAJUK 2: AKU DILAHIRKAN
  • TAJUK 3: KAMPONG BOY
  • TAJUK 4: MY SIBLING
  • TAJUK 6: MY HOME TOWN
  • TAJUK 18: PERKAHWINAN DAN ISTERI
  • TAJUK 24: ANAK-ANAKKU SIRI 1
  • TAJUK 32: ANAK-ANAKKU SIRI 2
  • TAJUK 33: ANAK-ANAKKU SIRI 3
  • TAJUK 67: PERKAHWINAN FAIRIZ FAZEERA
  • TAJUK 77: ALBUM PERKAHWINAN FAZEERA
  • TAJUK 78: SEPUPU SEPAPATKU
  • TAJUK 206: PERKAHWINAN HAFEEZ FIRDAUS
  • TAJUK 209: PERKAHWINAN AISYAHNUR
  • TAJUK 213: ALBUM PERKAHWINAN AISYAHNUR

No comments:

Post a Comment