Wednesday, December 28, 2011

TAJUK 51: REUNION 1 JEMAAH HAJI TMTT 1431/2010


ALBUM KENANGAN
JEMAAH HAJI TMTT 1431H

SAMBUNGAN  DARI TAJUK 192 

12 DISEMBER 2010 merupakan hari terakhir pertemuan kami pada tarikh tersebut lebih kurang jam 1000 malam tiba ke KLIA.  Setelah menyelesaikan urusan bagasi dan juga pasport (lebih kurang jam 12 malam, kami terpaksa berpisah(untuk sementara.  Kerana selepas itu masing-masing bakal menemui ahli keluarga masing-masing yang setia menunggu di KLIA.

Selepas dari tarikh itu, masing-masing sibuk dengan urusan kerja dan peribadi masing-masing.    Kami hanya berkomunikasi melalui facebook sahaja yang dimulakan oleh 4-5 orang.  Antara 
yang paling aktif dalam fb ialah Hj Osman dan Hj Matzaki.  Dari mereka berdua banyak gambar-gambar ketika di Mekah aku perolehi untuk dimasukkan dalam albumku.  

Aku telah memulakan inisiatif dengan membuka satu Group bertajuk Jemaah Haji TMTT 1431H pada 23 Mei 2011 dengan memasukkan beberapa nama jemaah yang mempunyai akaun facebook seperti Hj Osman, Hj Muzarudin, Hj Khairudin, Hj Jasmi dan isteri (Hjh Faridah), Hjh Siti Hawa, Hj Zahisham, Hj Azman, Hj Zuhairi dan isteri (Hjh Mazlina) dan lain-lain.  Dari semasa ke semasa, suasana semakin meriah  dan ahli pun bertambah ramai.  Sehingga 31 Jan 2011 jumlah ahli group telah menjadi 29 orang.  

Kini forum facebook memberi banyak faedah kepada ahli-ahlinya.  kami dapat communicate dengan cepat khususnya mengenai perkembangan semasa seperti majlis-majlis perkahwinan, masukhospital, sakit, lawatan dan sebagainya.


Toharudin Abd Rasid created the group.
 ·  ·  · May 23 at 4:02pm
Abu Bakar Hj Toha! salam, tahniah kerana create gp TMTT, Harap keahliannya bertambah...insyallah!
May 23 at 9:34pm · 

Toharudin Abd Rasid waalaikum salam abg aji, bukan apa dah mula rindu kat kwn2
May 23 at 10:19pm · 


 ·  ·  · May 23 at 10:17pm

Jasmi Arbain and 7 other members were added by Toharudin Abd Rasid

       
 ·  ·  · May 23 at 4:02pm

Pasuzi Awg Daud added Noor Aizita Hamid and Maziah Awang Daud to the group.
 
· · · June 12, 2011 at 5:33pm
Siti Hawa Ibrahim added Mazlina Rhazali and 5 others to the group.
    

Reunion pertama yang mengumpulkan ahli dalam skala yang agak besar ialah semasa majlis walimatul urus anak-anak ku Muhammad Hafeez dan Aisyahnur pada 19 Nov 2011 di Dewan Seroja KEMENTAH.  Ada jemputan menggunakan kaddan ada yang hanya menggunakan facebook.  Tapi facebookmempunyai  kelebihan tersendiri, di mana hali dapat berkomunikasi dengan lebih bebas tanpa mengira masa dan membuat persepakatan untuk menetapkan masa berkumpul.

Kehadiran di luar jangka, walaupun tidak ramai kerana kebanyakan mereka dari luar KL, tapi amat meriah kerana mereka jadikan majlis ini sebagai reunion pertama untuk mereka.  Lebih-lebih lagi dengan kehadiran Hj Azhar kerana kelainannya (hanya kami sahaja yang tau).  Yang lain ialah Hj Osman dan Hjh Hapsah (Melaka), Hj Ahmad Rosly & Hjh Dr Anita, Ar Hj Azman Bilaji (JB) dan Hj Hamim (Kota Tinggi), Hjh Siti Hawa dan suami (Melaka), Hj Mat Zaki dan Hjh Zaliha, Hj Khairuddin Khalid, Hj Khairil Anuar dan Hjh Rosni, Hj Muzaruddin dan Hjh Norma, Hj Alang Wahi dan Hjh Dahlah dan Hj Zulhairi dan Hjh Mazlina.  Riuh suasana dimeja berkenaan akibat keletah Hj Azahar yang menjadi bahan usikan rakan-rakan.


KUMPULAN 1 (1200-1330)

Sahabat pertama sampai ialah Tuan Hj Osman dan isteri Hjh Hapsah dari Masjid Tanah, Melaka.  Tabik kepada Tuan Haji yang bukan sahaja sudi datang dari jauh tetapi dalam keadaan kesihatan yang agak tidak stabil.  Keadaan wajah beliau menggambarkan keadaan kesihatan beliau.  Beberapa minit kemudian sampai pula Tuan Hj Ahmad Rosly dan isterinya Hjh Dr Anita (dan anak) dari Bangi.


KUMPULAN 2 (1400-1630)

Kehadiran bertambah ramai selepas jam 2 petang. Satu demi satu pasangan yang sampai. Yang memeranjatkan ialah Tuan Hj Azman Bilaji (arkitek) dari Kulai dan Hj Hamim (cikgu) dari Kota Tinggi yang datang dari jauh.

Yang lain ialah Hj Khairudin Khalid, Hj Matzaki dan Hjh Zaliha, Hj Khairul Anuar dan Hjh Rosni, Hj Alang Wahi dan Hjh Dahlia, Hj Zuhairi dan Hj Mazlina, Hj Muzarudin danHjh Norma serta Hjh Siti Hawa dan suami (dari Melaka).  Yang paling memeranjatkan ialah ketibaan Hj Azhar.  

Beberapa hari sebelum majlis, aku ada menerima telefon dari Hj Azhar yang menyatakan bahawa beliau tidak dapat hadir kerana sekali lagi berpeluang menunaikan Haji (aku pun terperanjat kerana baru tahun lepas pergi bersama - bagus punya kontek dia ni).  Menurut beliau, di saat akhir beliau gagal mendapat visa.  Kehadiran beliau menjadikan majlis (meja alumni TMTT) menjadi riuh rendah.  Sejak di Tanah Suci lagi sememangnya Hj Azahar menjadi bahan usikan rakan jemaah kerana sikapnya yang mesra semua alam dan selamba bila kena kutuk.

 
 
 Haji Azahar

SEDANG MENANTI REUNION KEDUA

 TAJUK-TAJUK BERKAITAN 

Saudaraku dari Jemaah Haji Pakej TMTT (2010) yang dikasihi,


TAJUK 236 ini sebahagian dari pengkesahan (seeblum dan selepas) perjalanan hajiku (Tahun 1431 Hijriyah) bersama rakan-rakan dalam Pakej Haji Swasta TMTT yang dipimpin oleh Tuan Haji Redzuan dan isterinya Hajjah Naemah. Pakej ini mengandungi kumpulan KT 71 (turut mengandungi kumpulan KT 11 dan KT 63).  KT 71 bertolak dari KLIA pada 30 Okt 2010 dan kembali ke tanah air pada 12 Dis 2010. 


Semoga pertemuan ini akan menjadi asas persahabatan dan persaudaraan kita di dunia dan akhirat. Saudara-saudari boleh terus melayari tajuk-tajuk yang berkaitan dengan perjalanan kita dalam blog ini dengan mencari tajuk-tajuk berikut:
  • TAJUK 73: PERJALANAN HAJI 1- PRA-PERJALANAN
  • TAJUK 91: PERJALANAN HAJI 2 - MAKKATUL MUKARRAMAH
  • TAJUK 120: PERJALANAN HAJI 3 - MADINATUL MUNAWARAH
  • TAJUK 192:  PERJALANAN HAJI 4 - 10 ZULHIJJAH 1432 - TERKENANG
Terkenang waktu makan malam bersama di Wadi Luqman, Jalan  ke Taif.
Dewan Makan dar al Ka'aki

Sungguh meriah

No comments:

Post a Comment

IKTIROF

←  PLURALISME GUS DUR, GAGASAN PARA SUFI Biografi KH Hasyim Asy’ari Pendiri NU Tebuireng Jombang  → Syair Doa Abu Nawas – Al I’tira...